top of page
Søg
  • Forfatters billedeLouise Torp

Genoptræning niveau 01

Opdateret: 16. sep. 2021



Her starter mange lige når de har fået lyden slået til. Det kan føles som en hård fase med meget larm, og hvor intet man hører, giver mening. Mange beskriver det de hører som ambulancer på fuld udrykning, klokker, sirener og hæsblæsende tinnitus. Der er med andre ord en konstant larm selv når der burde være stille og meget lyder ens.


Men larmen giver faktisk mening. Vi bruger ørerne til at opfange lyd, men vi bearbejder lyden og skaber mening heraf med hjernen. Hørelse og særligt taleforståelse er ikke en mekanisk - men derimod en kognitiv proces. Ørerne er altid på arbejde. Vores hørelse er den eneste af vores sanser, der altid er aktiv – selv når vi sover. Herefter tager hjernen over og skaber mening med den lyd, som den får leveret i form af elektriske impulser. Hjernen filtrerer irrelevante lyde fra som f.eks. baggrundsstøj uden at vi selv er opmærksom på det. Den udvælger hele tiden de lyde, vi hører, og bestemmer hvor meget opmærksomhed hver lyd skal have. Den skaber så og sige et lydfilter der filtrerer larm fra vi ikke skal bruge til noget. Gjorde den ikke det, kunne vi ikke holde ud at være i virkelig mange situationer. Derfor hører vi heller ikke vante lyde når vi sover. Men sover vi et nyt sted med nye ukendte lyde vil de forstyrre vores søvn og holde os vågen.

Når alle lyde er nye, kan hjernen ikke foretage sig sit selektionsarbejde. Den registrerer et virvar af lyde den ikke kender og som måske kunne være faresignaler. Indtil den har fundet hoved og hale i lydkilder, bliver alt præsenteret U filtreret for os og det føles som evig støj.


Passivtræning

Passiv træning handler på dette niveau derfor om, at lade hjernen forstå alle lyde omkring dig og langsomt begynde at opbygge et filter der skelner mellem vigtige og irrelevante lyde. Vænne hjernen til de mange lydkilder og volumen. Det kan være kvalemde i starten at skulle modstå så meget larm konstant. Når du begynder at blive træt så start med at skrue ned for lyden. Prøv at undgå at tage dit CI af. Jo mere du kan stå i mod i denne fase jo hurtigere kommer du igennem den. Der kan uden tvivl komme et behov for at tage en pause i løbet af dagen. Tag gerne dit CI af og tag en lur. Men prøv at tage det på igen når du vågner.


Øvelser:

Du kan side stille og rolig på bænk i haven, parken, stranden eller side lidt for dig selv i hjemmet, mens familien snakker og har sin vante gang i huset. Blot lyt og lad hjernen vænne sig til de mange lyde.


Aktiv træning

Alle lyde er nye og det kan være svært at forstå hvad der er lyden af vand, bil, hund, musik osv. Ofte vil nogle genkendelige faktorer gå igen fra tidligere når man fokuserer på dem. Det er særligt rytmen. Rytmen fra lyden af vandhane versus toiletskyld er forskellige når man fokuserer og lytter efter. Rytmen fra tog versus hund der gør. I de første par dage var alle lyde for mig reduceret til klokkelyde, og den eneste variation der var mellem de forskellige lydkilder, var rytmen. Men efterhånden som bevidstheden fik lov at arbejde aktiv med lydkilden fik den langsomt flere nuancer og en form der mindede om den gamle kendte lyd. Så i den aktive træning handler det om at gå på lydopdagelse i ens hjem og omgivelser. Lære at høre forskel på lydkilder og langsomt lade dem få mere form ved at lytte til dem igen og igen.


Øvelser:

  1. Gå på lydopdagelse i dit hjem. Tænd for vandhanen og lyt til lyden. Skyld ud i toilettet og lyt til lyden. Åben og luk skabe. Tænd for elkoger osv. Undersøg alle de lyde du ved forekommer ofte i hverdagen omkring dig og øv dig i at genkende dem hver gang de dukker op. Få gerne hjælp af din partner elle en ven. Lav øvelser hvor du skal gætte om der var tændt for en elkoger eller åbnet for en vandhane f.eks.

  2. Læs højt for dit barn, barnebarn, partner eller dig selv. Lyt til din stemme mens du læser. Det er rigtig god træning i denne fase. Du kender ordet der kommer ud af din mund, din hjerne skal blot vænne sig til lyden.

  3. Få en ven eller partner til at læse højt mens du har muligheden for at mundaflæse. Lyt til stemmen og prøv at synkronisere det med lyden der kommer ud af munden. Lær stemmen at kende.

  4. Lyt til lyttebog, podcast eller radio og få en fornemmelse for lyden af stemme. Det er uden tvivl optimalt hvis du kan sende lyden direkte til dit CI ellers er det for svært. Du vil ikke kunne forstå et ord og det helt ok. Det handler om at træne hjernen til at genkende stemmer og fange nuancer i tale spektret og melodien i ord og sætninger. Så gå nogle lange ture mens du lytter direkte til dit CI og hvor du lader stemmen arbejde i dit hoved. Langsomt begynder du at genkende melodien i stemmer og pludselig føler du måske du begynder du at opgange enkelte ord. - Mofibo: app til telefon som har et stort udvalg af gode lytte bøger. - Bookmate: app til telefon som har et stort udvalg af gode lytte bøger. Telmore giver gratis adgang til bookmate gennem deres ”play” abonnement. - storylineonline: Udelukkende engelske bøger. Man får bogen læst højst mens der er undertekst. - Ereolen: her kan du låne e-bøger og lydbøger med dit bibliotekskort. - Podcast. Vigtig er at det er ren stemme du lytter til og ikke blandet med musik som vil kunne forvirre dig på dette niveau. Ellers findes der mange gode podcast muligheder. Podcadst på DR og Apple podcast - Nota: indeholder lydbøger, e-bøger eller punktbøger som man kan få adgang til, hvis man er ordblind, synshandicappet eller har et handicap der gør, at man ikke kan læse almindelig trykt tekst. Man kan ansøge om adgang til nota her under fanen "andre handicap": https://nota.dk/om-nota/bliv-medlem

  5. Lyt til musik. Find et nummer du kender rigtig godt og lyt til det samme nummer igen og igen. Så ofte du orker. Du vil uden tvivl ikke kunne genkende nummeret, men efter en række gange vil du langsomt kunne begynde at fange mere og mere. Pludselig kan du måske opfange noget af melodien som du kender så godt. Så dukker et instrument op eller du begynder at kunne skelne mellem hvad der stemme og instrument. Musik er på mange måder virkelig god træning. Du træner hjernen i at høre nuancer i toner, fange melodi og skelne mellem instrumenter og sang som alt sammen kommer taleforståelse til gode. Som bonus vil du med tiden træne evnen til at få glæde af al slags musik. Igen lyt til musikken sendt direkte gennem dit CI for at forbedre kvaliteten. Ellers er det for svært. Hvis du vil læse mere om hvad musiktræning kan gøre for din høreopfattelse så læs her: https://hoereforeningen.dk/viden-om/ci-og-bahs/cochlear-implant/artikel-musik-og-ci/ På dette site taler de om udviklingen af hørelsen med CI hos børn og unge med musik. Men det gælder også for voksne: https://decibel.dk/vores-arbejde/forskning/musik-projekt/


346 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page