Lyduniverset begynder at blive mere nuanceret og din hjerne begynder så småt at vænne sig til det nye lydunivers. Du kan nu bedre høre forskel på de forskellige lydkilder og kan genkende lyden af stemmer. Måske begynder du også at føler du kan forstå et enkelt ord i ny og næ. Særligt hvis du lytter til tale sendt direkte til dit CI. Du er sikkert også begyndt at vænne dig til det første volumen niveau du fik af din teknikker, og er klar til at skrue en smule mere op for lyden. Der er dog stadigvæk meget støj du ikke kender forskellen på, og som måske vil fremstå som forvirrende larm.
Du er nu på et niveau hvor du kan begynde mere aktivt kan træne din hørelse. Hvis man er tidligere svært hørehæmmet, skal man udover at lære og lytte til nye lyde også træne hjernen til at fange nuancer i toner indenfor frekvensområder hvor den tidligere har været døv. Men med øvelse og vilje kan det trænes op. Husk at brug dit CI alene så meget muligt hele dagen. Man kan ofte på audiologisk afdeling få en lydtæt prop til det gode øre hvis man har det. De kalder det en træningsprop. Alternativt kan skaffes effektive ørepropper på apoteket eller jabo:
Dette kommer jeg til at gentage hver gang. Husk at finde dit eget tempo og måde at være i træningen på. Det skal ikke føles som en belastende sur tjans hele vejen igennem.
Passiv genoptræning
Der er stadig mange lyde i omgivelserne som hjernen ikke kender, og stadig en tendens til unødvendig meget larm. Lad hjernen passiv lytte og forstå lyde i dens omgivelser. Den er stadig i gang med at vænne sig til det nye lydunivers. Genkende lydkilder. Med tiden begynder hjernen langsomt at forstå hvilke lyde der er uvæsentlige baggrundslyde og hvad der er vigtige lyde og man får en fornemmelse af at larmen langsomt fortager sig og verden støjer mindre.
Øvelse
Gå en tur med en ven eller partner i skoven eller langs stranden. Helst et sted der ikke er alt for larmende. Lyt til lydende omkring dig. Dukker der en lydkilde op du ikke kender så tal om den sammen. Var det et fly der dukkede op? en bil? Læg mærke til lydende af blade der rasler, træerne der suser hvis det blæser eller lyden af bølger. Måske opfanger du lyden fugle men er lidt usikker på hvad det er?
Aktiv genoptræning
Nu begynder det at være tid til aktivt at træne hjernens evne til at høre nuancer i toner samt evnen til at skelne tale. Tid til at du mere koncentreret forsøger at skelne ord du hører. Ved flere øvelser er det uden tvivl optimalt, hvis du kan sende lyden direkte til dit CI gennem telefon, TV eller iPad. Ellers er det for svært.
Øvelser
Læs højt for dit barn, barnebarn, partner eller dig selv. Det er stadig god træning. Lyt til din egen stemme mens du læser.
Få en ven eller partner til at læse højt, mens du har muligheden for at mundaflæse. Det kan være en hård og trættende øvelse uden anden støtte end mundaflæsning i denne fase. Øvelsen kan derfor også gøres nemmere ved at begge har samme tekst. Det kan være to gratisaviser eller anden tekst som du har mulighed for at læse med i mens din partner læser højt.
Lyt til en lyttebog samtidig med at du læser med i teksten. Prøv at variere mellem en kvindelig og mandelig fortæller stemme. Det lidt forskelligt hvad vi finder lettest. Nogle forstår kvindestemmer bedre og andre mandestemmer. Men det er en god idé at træne øret i at lytte til både lyse og dybe stemmer. Der er også forskel på kvaliteten af fortællerstemmer. Nogen er nemmere at forstå end andre. Jeg prøvede mig lidt frem med de forskellige fortællerstemmer på Bookmate. Fortællerstemmen bag Liza Marklund bøgerne var lettest at forstå. Hun talte tydeligt og klart i et tilpas langsomt tempo. Mange af bøgerne havde jeg også i min reol, så det var perfekt at starte ud med. Gennem flere 100 sider sad jeg med bogen og læste med i teksten, mens jeg lyttede til stemmen. Med tiden som jeg følte mig fortrolig med denne fortællerstemme, skiftede jeg over til en bog med en mandlig fortællerstemme, hvilket jeg fandt mere udfordrende. Det var klart den bedste øvelse for mig på dette stadie, og jeg følte virkelig at den rykkede min evne til at høre med mit CI. Der skal læses mange bøger så find nogle bøger du synes er spændende. - Mofibo: app til telefon som har et stort udvalg af gode lytte bøger. - Bookmate: app til telefon som har et stort udvalg af gode lytte bøger. Telmore giver gratis adgang til bookmate gennem deres ”play” abonnement. - storylineonline: Udelukkende engelske bøger. Man får bogen læst højst mens der er undertekst. - Ereolen: her kan du låne e-bøger og lydbøger på nettet med dit bibliotekskort. - Podcast. Vigtigst er at det er ren stemme du lytter til og ikke blandet med musik som vil kunne forvirre dig på dette niveau. Ellers findes der mange gode podcast muligheder. Podcadst på DR og Apple podcast - Nota: indeholder lydbøger, e-bøger eller punktbøger som man kan få adgang til, hvis man er ordblind, synshandicappet eller har et handicap der gør, at man ikke kan læse almindelig trykt tekst. Man kan ansøge om adgang til nota her under fanen "andre handicap": https://nota.dk/om-nota/bliv-medlem
TV understøttet at tekst og mundaflæsning. Man er på dette stadie stadig meget afhængig af hjælp for at forstå tale. Brug for støtte i form af enten mundaflæsning eller tekst. Man kan downloade DRTV app til telefon og tablet, hvor det er nemt med en enkelt knap at sætte undertekst på programmerne. Visse programmer giver særlig god mulighed for mundaflæsning. Jeg havde stor glæde af programmet deadline. Lydkvaliteten var god, 80% af tiden blev personer filmen så jeg kunne mundaflæse og samtidig kunne jeg træne øret i at høre forskel på lyse og dybe stemmer. Men vigtigst er at du vælger nogle programmer du selv synes er spændende. Det skal også være sjovt at træne.
"Hør hva´ jeg CI´ er": Er du til genoptræning på et kommunikationscenter har du med stor sandsynlighed fået udleveret træningsmaterialet der hedder "Hør hva´ jeg CI´er", som findes i tre sværhedsgrader. Sammen med hæfterne leveres en CD-rom som de færreste kan afspille efterhånden. Heldigvis kan samtlige lydspor findes på SoundCloud på følgende link: https://soundcloud.com/csu-slagelse . Det er rigtig god træning produceret i høj kvalitet, som du kan få meget ud af selvom du ikke har selve træningshæftet. På niveau 1 starter vi helt basalt med hverdagens lyde. Hvordan lyder telefonen, hvordan lyder en håndmixer osv. Senere på niveau 2 trænes linglyde og enkelte ord og sætninger med forskellige fortællerstemmer. På niveau 3 tilføjes lidt mere komplicerede sætninger og muligheden for at tilføje en støjkilde i baggrunden. Start med at øve Hæfte 1. Har du ikke hæftet kan du hente hæfte 1 her. Der vil være et lydspor der træner Ling-lyde. Ling-lyde er lyde som dækker over hele talens frekvens område. På den måde kan man træne øret i at høre nuancer i hele talens spektrum. De strækker sig fra mmmm på 250 herz til iiii, ssss, og sh som ligger på omkring 4000 herz. De linglyde du hører være følgende: aa, aa, ii, ii, mm, mm, ss, ss, uu, uu sj, sj
SoundSucces: Advanced Bionics har leveret et rigtig godt træningsunivers hvor du kan træne din evne til at lytte med CI på mange forskellige niveauer. Man skal lave en profil først som kun kan gøres via dette link: http://ABRehabPortal.com
Identificer støj. Der er et hav at apps for små børn som også er gode at lyttetræne med. Det er apps hvor du hører lyden af en hund der gør når du klikker på billede af en hund, lyden af en bil på billedet af en bil osv. Personligt blev jeg aldrig særlig glad for denne træningsform. Lydkvaliteten var ofte så dårligt at det var svært at få mening ud af lyden og jeg fandt det også en smule kedsommeligt. Men jeg fik anbefalet følgende apps: - Sound touch - TinyTap - gå gerne selv på opdagelse og find flere:-)
Lyt til musik. Bliv ved at lytte til den samme sang og opdag hvordan du får flere og flere nuancer med. Måske hører du nye instrumenter som du ikke hørte før. Ved at blive ved med at lytte til den samme sang lægger du mærke til udviklingen i din hørelse. - Gå på lydopdagelse i din musik og find 3 eller 4 nye numre som giver mening for dig at lyttetræne til. Lyt dig frem og find musik som du finder mest behageligt at lytte til. Gamle yndlings sange er måske slet ikke til at holde ud at høre på. Det er helt okay. Med tiden vil du finde ud af, at du efter træning kan vende tilbage og få glæde at de gamle musiknumre igen. Lav en kort spilleliste med udvalgte numre som du lytter til igen og igen. Lyt til musikken hver dag. Lad den gerne spille i dit øre mens du går en tur eller laver andre ting i hjemmet. Lad dig ikke frustrere over at musikken lyder anderledes, eller slet ikke godt for den sags skyld. Lad hjernen arbejde mens den lytter. Med tiden får den mere form og en bedre og bedre lyd. Hvis du vil læse mere om hvad musiktræning kan gøre for din høreopfattelse så læs her: https://hoereforeningen.dk/viden-om/ci-og-bahs/cochlear-implant/artikel-musik-og-ci/ På dette site taler de om udviklingen af hørelsen med CI hos børn og unge med musik. Men det gælder også for voksne: https://decibel.dk/vores-arbejde/forskning/musik-projekt/
Når øvelserne begynder at føles nemme er det tid til at gå videre til næste niveau. Det er kun når hjernen kommer at stå på tåspidserne i aktiv træning at du udvikler din evne til at lytte med dit CI.
Har du selv ideer til gode øvelser som passer dette niveau så del dem gerne i kommentarfeltet.
Comentários