En genoptrænings guide
Introduktion
Jeg synes jeg har været heldig under mit forløb med at være i kontakt med både dygtige og empatiske mennesker, der har givet mig råd og vejleding af bedste skuffe til min genoptræning. Jeg har haft nogle gode snakke med både audiolog, teknikker og hørekonsulent omkring udviklingen af hørelsen med CI. Jeg har læst og læst om hvordan hjernen hører, fordi det har været vigtig for mig at forstå hvad det er for en proces jeg går igennem. Dertil har jeg gjort mig mine egne erfaringer omkring hvad jeg har følt var en god og effektiv genoptræning, hvilket jeg alt sammen gerne vil dele ud af.
Først skal det siges at ikke et tilfælde er ens. Ikke et menneske er ens og ikke en baggrund er ens. Af en eller anden grund er det også meget individuelt hvor meget vi forstår af den lyd hjernen bliver præsenteret for ved den første tilslutning af lyd til CI. Nogle forstår tale umiddelbart med det samme, mens andre kæmper flere år for at skabe en taleforståelse.
Et genoptræningsforløb er for nogen en lang og til tider hård proces, hvor rigtig mange falder fra før de når at få udnyttet det fulde potentiale af deres CI. Det kan både være udmattende og kedsommelig at træne dag ud og dag ind i flere år. Derfor er det også vigtig man finder sin egen måde at være i det på. Finder et tempo man føler er passende for en selv, og finder måder at variere og tilpasse træningen på så det bliver interessant og mindre kedsommeligt i længden. For en ting er sikkert. At lære og høre med et CI og få det fulde udbytte sker ikke af sig selv.
Det handler om hver dag at få hjernen op at stå på tåspidserne og gøre det den finder svært, for kun der udvikler man dens evne til at lytte med et CI.
Høresansen er en perception, og vi lytter så og sige med hjernen. Du kan modtage nok så mange lyde gennem dit øre, men hvis hjernen ikke forstår hvad det er for nogle lyde, ”høre” du det ikke. Det gode er at hjernen er plastisk og kan lære i det uendelige. Det bliver med andre ord aldrig for sent at lære at høre med sit CI.
Genoptræningens opbygning
Jeg deler genoptræningen op i trin tilpasset det niveau man kan høre på. Hvert niveau handler ikke om hvor længe du har haft dit CI, men hvad du hører med dit CI. Det er så individuelt hvor hurtig evnen til at høre med CI udvikler sig, så det nytter ikke at tale om tid. Hvert trin består af passiv træning og aktiv træning.
Passiv træning
Her lader du hjernen passivt lytte og forstå lyde i dens opgivelser. Genkende lydkilder og vænne sig til lyduniverset. Du lader hjernen ubevidst arbejde, mens du måske har andre ting i tankerne eller går og arbejder. Man skal ikke undervurdere passiv træning. Har man på et eller andet niveau et hørende øre, skal man være meget opmærksom på ikke at bruge dette øre og så meget som muligt kun lytte via sit CI i løbet af en dag. Man kan ofte på audiologisk afdeling få en lydtæt prop til det gode øre. De kalder det en træningsprop. Alternativt kan skaffes effektive ørepropper på apoteket eller jabo:
Aktiv genoptræning
Det er ofte her man virkelig via træning kan rykke sin evne til at høre med CI. Her er du koncentreret og laver forskellige høreøvelser tilpasset det niveau du er på. Vigtigst er at det skal føles svært. Det er styrketræning for hørelsen. Føles det nemt bliver ”musklen” ikke udviklet. Bruger du slet ikke musklen svinder den hen. Så lav øvelser der får hjernen til at svede. Begynder det at føles let, så er det tid til at gå videre til næste niveau. Det er tilrådet at man laver aktiv træning mindst 30-60 min. om dagen. Men det er vigtigt at finde et tempo man kan være i. Dertil er der mange måder at få aktiv træning ind på i løbet af en dag. Det kan være du lytter koncentreret til bilradio mens du køre bil, forsøger at fange ord de siger i reklamer og i nyheder. Eller du i toget forsøger at følge med i de omkringværende samtaler. Aktiv træning handler om at hjernen fokuseret og aktivt forsøger at løse en udfordring. Ikke at du nødvendigvis sidder på en stol og laver øvelser. På den måde kan man hurtigt få 30 minutters aktiv træning ind på en dag, når blot man er bevidst om at tage de muligheder der dukker op for fokuseret træning.
Genoptræning
Niveau 1:
Her starter mange lige når de har fået lyden slået til. Det kan føles som en hård fase med meget larm, og hvor intet man hører, giver mening. Mange beskriver det de hører som ambulancer på fuld udrykning, klokker, sirener og hæsblæsende tinnitus. Der er med andre ord en konstant larm selv når der burde være stille og meget lyder ens.
Niveau 2:
Lyduniverset begynder at blive mere nuanceret og din hjerne begynder så småt at vænne sig til det nye lydunivers. Du kan nu bedre høre forskel på de forskellige lydkilder og kan genkende lyden af stemmer. Måske begynder du også at føler du kan forstå et enkelt ord i ny og næ. Særligt hvis du lytter til tale sendt direkte til dit CI. Du er sikkert også begyndt at vænne dig til det første volumen niveau du fik af din teknikker, og er klar til at skrue en smule mere op for lyden. Der er dog stadigvæk meget støj du ikke kender forskellen på, og som måske vil fremstå som forvirrende larm.
Niveau 3: Du føler nu du kan klare basal kommunikation kun med CI understøttet af mundaflæsning. Det er dog stadig ikke muligt at skelne tale på afstand og i komplekse lydomgivelser. Lyden er stadig unuanceret og nogle lyde er stadig svære at tolke. Meget kan lyde ens og grovkornet specielt i komplekse lydomgivelser. Men meget af den konstante larm er næsten forsvundet og der er kommer mere ro på verden. Start genoptræning >
Niveau 4:
Du kan nu klare samtaler alene med dit CI i rolige omgivelser. Du begynder også at kunne forstå næsten al tale fra lyttebog og radio når den bliver sendt direkte til dit CI. Du skelner også fint mellem mande og damestemmer. At forstå tale i støj og komplekse omgivelser kan dog stadig volde store problemer.
Niveau 5: (kommer snart)
コメント